Jakie zioła warto mieć w kuchni

Właściwie każdy ma w domu suszone zioła kupowane w torebkach w sklepie. Wręcz zimą można posiadać świeże zioła w zasięgu ręki. Ich koszt jest nieduży, nie trzeba też się nimi przesadnie zajmować.

Wystarczy podlać je wodą, zazwyczaj każdego dnia, nierzadko rzadziej, i ustawić w miejscu, w którym będą miały dostęp do światła. Trzeba tylko pamiętać, by nie przelewać doniczek. Są niewielkie i zbyt duża ilość wody może sprawić, że korzenie ziół będą gniły. Ekologiczne zioła można zakupić w sklepach ogrodniczych. Do każdej doniczki dołączona jest ulotka z informacją o tym, jakie stanowisko jest zdecydowanie najlepsze dla danej rośliny. Zazwyczaj zioła preferują pełne słońce, ale powinno się pamiętać, żeby chronić je przed sparzeniem przez kompletne słońce. Pietruszka w doniczce nie jest zb yt wymagająca. Dosłownie bez podlewania może przetrwać kilka dni. Wręcz jeżeli już jej łodyżki zaczną usychać, łatwo je odratować. Pietruszka sprawdza się w kuchni nie tylko jako dodatek do potraw. Dietetycy zauważają, że ma działanie odchudzające, więc polecają ją pacjentom, którzy pragną zrzucić kilka kilogramów. Najczęściej proponują w swoich jadłospisach dodawanie świeżej pietruszki do twarogu, pesto lub smoothie. Świeżo mielona albo drobno pokrojona pietruszka ma nieco cierpki smak, niemniej jednak przenigdy nie jest dominującym czynnikiem, zatem nie zepsuje dania. Jeżeli już ktoś zdecyduje się zakupić tymianek w doniczce, musi pamiętać o tym, ażeby nie przelewać rośliny i chronić ją od wiatru. Co roku trzeba go przycinać, najlepiej wczesną wiosną, wtedy zaczyna intensywnie rosnąć.
Więcej informacji na stronie: tymianek w doniczce.