Zamrażanie szokowe działa jednakowo. Forma zamrażania powoduje, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W sytuacji wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść bardzo szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Szo kowe metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo skuteczne i wybierane już coraz częściej, zdecydowanie częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości fachowych chłodni i mroźni stosuje się wyłącznie takie metody, bo one umożliwiają znaczną oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że właściwie każdy, kto zajmuje się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie zainteresowany tym, by zwiększyć wydajność swojego działania i równocześnie zaoszczędzić środki finansowe, jeżeli jest to jedynie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różne produkty, nawet te wyjątkowo mało odporne i bardzo szybko psujące się.
Sprawdź również informacje na stronie: komory szokowego mrożenia.